KENNISBIJEENKOMST

ENERGY HUBS

12 MAART 2024

Provinciehuis Zuid-Holland

 Kennisbijeenkomst Energy Hubs

Hoe komen bedrijven door samen te werken met slimme oplossingen uit congestie?

Locatie: Provinciehuis Zuid-Holland, Zuid-Hollandplein 1, Den Haag

Op 12 maart 2024 kwamen meer dan 220 bedrijven en overheden weer bijeen voor kennisuitwisseling over het samenwerken achter de meter, op energiehubs en op een gesloten distributie systeem (GDS). Deze bijeenkomst werd deze keer georganiseerd door de Sustainable Scale-up Foundation (Energy Scale-up) in samenwerking met de Provincie Zuid Holland met input van het Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen (PVB), Alliander, ACM, Zenmo, KWR, NP RES en velen anderen.  

Directeur Economie en Energie van provincie Zuid-Holland Ton Jonker sprak over de ‘monumentale opgave’ waar we voor staan met betrekking tot net congestie en de ondersteuning die de provincie de bedrijven zal bieden bij het omvormen tot een energiehub. 

Pallas Agterberg van Alliander nam de zaal mee in een inspirerend verhaal over de historische ontwikkeling van het net over de afgelopen 100 jaar en de verdubbeling die nu in 6 jaar moet worden gerealiseerd. Door haar verhaal werd duidelijk dat slim gebruik van het net essentieel is voor de aankomende periode en dat energiehubs daar een enorm belangrijke rol in spelen. Zij liet ook zien hoe blinde vlekken op wetmatigheden in het huidige systeem ons gevangen kunnen houden in suboptimale oplossingen. Het is duidelijk dat het energiesysteem de aankomende jaren fiks gaat veranderen. 

Stephan Brandligt (onafhankelijk coördinator Actieagenda net congestie laagspanningsnetten) gaf inzicht in de problemen die op bedrijven en huishoudens af gaan komen en wat de overheid  voor ogen heeft om oplossingen te versnellen. 

Ondernemer Meis de Jonghe gaf hoop aan de aanwezigen door inzicht in het project in Alkmaar dat als voorbeeld kan dienen hoe goed inzicht van de energiestromen en samenwerken kan leiden tot een mooie oplossing. En ondernemer Jan van Hout brak een lans voor meer transparantie richting ondernemers en het omdraaien van de productieketen van lokaal naar centraal.


Deze bijeenkomst is onderdeel van een reeks bijeenkomsten. Zie voor meer informatie daarover op het volgende overzicht.

Plenaire Sprekers

Opening

Met bijdrages van:

Ton Jonker - Directeur Economie en Energie, Provincie Zuid-Holland

Pallas Agterberg - Corporate challenge officer, Alliander Zijn energiehubs schaalbaar?

Stephan Brandligt - Coördinator Actieagenda netcongestie laagspanningsnetten

Meis de Jongh - Adviseur, eigenaar at Lumen Duurzaamheid. Ervaringen van ondernemers in Alkmaar. 

Jan van Hout - OVVIA – Energieoplossingen met toekomst. Over Initiatieven die tegen netcongestie aanlopen

Afsluiting

Inzicht in de toekomstige omvang van netcongestie op bedrijventerreinen. De impact die samenwerking (in energy hubs) kan hebben op het voorkomen van worst case congestie scenario’s met de onderbouwing van de besparingen waar we al zo lang op wachten. Met bijdrages van: Auke Hoekstra - Programma directeur NEON research TU Eindhoven & oprichter ZENMO, Daniel Bakker – KWR, Power to X

Deelsessie 1: Samenwerken achter de meter, wat kan er nu?

Welke oplossingen zijn ervoor bedrijven om net congestie aan te pakken achter de meter? Deze sessie laat zien wat er nu, binnen de huidige regelgeving, direct gedaan kan worden. Want zonder energy hub is ook bij bedrijven zelf al heel veel te halen. Met bijdrages van onder andere: Renske Nouwens (Joulz), Rene ter Veer (Voor de VVE), Meis de Jongh (Lumen Duurzaamheid), Jan van Hout (OVVIA). Moderator: Marco Witschge (Mensen maken de transitie)

Deelsessie 2: Samenwerken in een gesloten distributiesysteem (GDS)

Wat is een gesloten distributiesysteem? Waarom zou je er (g)een willen? Waar moet je aan voldoen en wat moet je regelen als je ontheffing wilt krijgen van de ACM? En wat is er nodig om een GDS in bedrijf te krijgen? Deze sessie is bedoeld voor bedrijventerreinen die willen weten wat het inhoudt om een GDS aan te vragen en te beheren, bijvoorbeeld nadat de route voor een energy hub is vastgelopen. Met bijdrages van onder andere: Remco van der Horst (Greenproc, Ecofactorij), Roan Buma (ACM). Moderator: Sanne Castro (Joulz)

Deelsessie 3: Samenwerken in een energy hub - the basics voor startende energy hubs

Hoe zet je een energy hub op? Hoe ziet het proces eruit? Wat is er nodig? En hoe zorg je voor goede samenwerking? Aan de hand van de blauwdruk van Mooi Eigen, praktijkvoorbeelden en ruimte om je eigen casus in te brengen helpt deze sessie geïnteresseerden en startende energy hubs op weg. Een mini crash course. Met bijdrages van onder andere: Milos Bunda (Mooi Eigen).  Mirjam Davidson (Essent), Nick de Wilt (Windunie). Moderatie: Christa de Ruyter (Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen)

Deelsessie 4: Samenwerken in energy hubs - expertsessie voor koplopers

Deze sessie is bedoeld voor bedrijven die al verder gevorderd zijn met het organiseren van een energy hub. We delen kennis over de verschillende manieren om contractuele afspraken te maken over zaken als toe- en uittreding, onderlinge verdeling van capaciteit en verrekening daarvan. Met bijdrages van onder andere: Astrid Sixma (Kennedy Van der Laan, haven van Amsterdam), Ilse Sijtsema (Hessenpoort), Boukje Keijzer (7 Zebras). Moderatie: Gerdien Priester (Provincie Zuid-Holland)

Deelsessie 5: Rol van overheden bij energy hubs

Welke rol neem je als overheid bij het opzetten van energy hubs? Wat is er nodig om een energy hub van de grond te krijgen? Deze sessie laat overheden zien welke ondersteuning er in de verschillende fasen van een energy hub nodig is. En aan de hand van praktijkvoorbeelden zien we wat er wel en niet werkt, om hier vervolgens met elkaar over in gesprek te gaan. Met bijdrages van onder andere: Rogier Pennings (ROCC), Jory Rombouts (Gemeente Dordrecht), Aram van Bunge (Energie coöperatie Hendrik Ido Ambacht), Casper Hügel (Witteveen+Bos). Moderator: Stephan Brandligt (Coördinator Actieagenda netcongestie laagspanningsnetten)