Wat is het probleem?

De vraag naar stroom neemt toe. Een goed teken: de energietransitie is in volle gang. Maar die toenemende vraag leidt ook tot groeipijnen, zowel bij stroomopwekkers als -afnemers. Ons elektriciteitsnet heeft namelijk een beperkte capaciteit. En dat terwijl duurzame stroomopwekkers met vlagen een enorme hoeveelheid stroom opwekken en bedrijven méér stroom willen afnemen naar mate zij hun processen verduurzamen. Immers: steeds meer apparaten krijgen een stekker.

Wanneer de capaciteit van het net wordt overschreden, ontstaat netcongestie: het elektriciteitsnet moet meer stroom transporteren dan het aankan. Om dat te voorkomen moeten netbeheerders steeds vaker ‘nee’ verkopen aan bedrijven die willen verduurzamen. Daardoor kunnen bedrijven in sommige regio’s al niet meer worden aangesloten op het net. Of is het niet rendabel om zonnepanelen te installeren, omdat er geen capaciteit is om de opgewekte zonnestroom terug te leveren. Op die manier staat netcongestie de energietransitie in de weg. 

En niet alleen verduurzaming komt door netcongestie in het geding. Ook de ‘normale’ gang van zaken wordt erdoor belemmerd. Gevolgen die we gaan zien, zijn bijvoorbeeld:

  • Bedrijven krijgen geen nieuwe transportcapaciteit, waardoor zij niet kunnen uitbreiden, verhuizen en of verduurzamen;

  • Nieuwbouwprojecten worden vertraagd;

  • Verduurzaming gebouwde omgeving wordt vertraagd;

  • Elektrificatie van transport zal vertragen;

  • Bedrijven zullen steeds meer gehouden worden aan hun profiel en niet daarbuiten kunnen groeien, ook al hebben een contract voor meer dan hun profiel

  • In het allerergste geval kan op plekken stroomuitval komen. Dit lijkt nu nog ver weg omdat de ruimte nu nog op het net is, maar als bedrijven genoeg met hun rug tegen de muur staan en profielen toch op allerlei plekken gaan veranderen, kan dat onvoorziene gevolgen hebben op het net.

Wat doet Energy Scale-up daaraan?

Bovenstaande gevolgen van netcongestie lijken nog niet tot iedereen door te dringen. Zolang er onduidelijkheid bestaat over de ernst en gevolgen van congestie, ontbreekt de urgentie om innovatieve (collectieve) oplossingen mogelijk te maken. Het laatste anderhalf jaar heeft Energy Scale-up aandacht gevraagd voor netcongestie en onwenselijke scenario’s bespreekbaar gemaakt. 

Een belangrijke oplossing voor netcongestie waar wij ons mee bezighouden zijn smart energy hubs. Daarin werken bedrijven op hetzelfde terrein samen om de netcapaciteit zo slim mogelijk te gebruiken. Bijvoorbeeld door afspraken te maken over het opwekken, opslaan, omzetten en gebruiken van energie.

Maar de kennis erover is versnipperd en de meeste energy hubs staan nog in de kinderschoenen. Daarom faciliteert Energy Scale-up de ontwikkeling van energy hubs, door kennis erover te bundelen en zo te voorkomen dat iedere energy hub het wiel opnieuw moet uitvinden. Dat doen we door:

  • …(toekomstige) energy hubs in kaart te brengen

  • …kennis over veelvoorkomende uitdagingen en tools te vergaren en delen

  • …een netwerk van betrokkenen te creëren door middel van evenementen

Onderdeel van Sustainable Scale-up Foundation

Energy Scale-up is een initiatief van Sustainable Scale-up Foundation: een non-commerciële organisatie die projecten initieert rondom duurzaamheid, door innovatieve ideeën uit te werken en hier subsidieaanvragen voor in te dienen. Bij de uitvoering ontfermen we ons over de coördinatie en communicatie van deze projecten.

Team Energy Scale-up

Maya van der Steenhoven
Directeur van de wereld van B

Jody van der Vegte
Program manager

Suzanne Danneljan
Project manager

Nalini Heinmüller
Funding strategist

Meier Boersma
Program manager

Domonkos Planer
Energy specialist

Samenwerken? Neem contact op

Suzanne Danneljan
suzanne@ideasfrom.eu

Maya van der Steenhoven
maya@ideasfrom.eu
06-25083852